top of page

Inrichting KPI-dashboard en CSRD-readiness

Foto van schrijver: Berry BrugmanBerry Brugman

De klantgerichte organisatie van onze opdrachtgever heeft in korte tijd een indrukwekkende transformatie doorgemaakt. Wat begon als een stevig MKB-bedrijf is uitgegroeid tot een grote, internationale organisatie met deelnemingen in het buitenland. Met een sterke focus op de tech-sector staan innovatie en ontwikkeling centraal. Om haar snelgroeiende klanten optimaal te blijven bedienen, richt de organisatie zich steeds meer op new business, waarbij ze investeert in nieuwe infrastructuur en actief stuurt op modernisering en efficiënt asset management. Deze dynamische groei vraagt om een gestructureerde informatievoorziening en effectieve sturing op zowel strategisch als operationeel niveau.

Daar kwam een belangrijke nieuwe uitdaging bij: vanaf boekjaar 2025 is de organisatie verplicht te rapporteren over duurzaamheidsaspecten in lijn met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Daarom heeft onze opdrachtgever ons gevraagd om ondersteuning te bieden bij de CSRD-implementatie en de ontwikkeling van een strategisch KPI-dashboard. Dit dashboard moet niet alleen inzicht geven in financiële prestaties, maar ook in cruciale niet-financiële KPI’s, zoals HR-gerelateerde data, milieu- en veiligheidsaspecten en zowel klant- als medewerkerstevredenheid. Sommige KPI’s kunnen zelfs tegelijkertijd dienen als stuurinformatie op strategisch niveau én als verplichte rapportage-indicatoren binnen CSRD.


De uitdaging: financiële versus niet-financiële KPI’s

Zoals verwacht, bleken de financiële KPI’s relatief eenvoudig te definiëren en ontsluiten – met behulp van Power BI waren deze snel beschikbaar. Maar bij de niet-financiële KPI’s en de KPI’s die noodzakelijk zijn voor de CSRD-rapportage, ligt de situatie een stuk complexer.

Waar de financiële wereld sinds Luca Pacioli’s dubbelboekhoudkundige principes uit 1494 duidelijke conventies kent, is dat voor niet-financiële informatie een compleet ander verhaal. Er bestaan nauwelijks gestandaardiseerde definities of vastleggingen, wat leidt tot een uitdagende zoektocht naar bruikbare datapunten. Deze gegevens bevinden zich vaak verspreid over diverse (sub)systemen, Excel-lijstjes en verschillende afdelingen. Bovendien blijken ze vaak onderhevig aan persoonlijke interpretaties en uiteenlopende wet- en regelgeving in de verschillende landen waar de organisatie actief is.


Van rapportageplicht naar strategische sturing

Een belangrijk inzicht is dat veel stakeholders CSRD primair zien als een rapportageverplichting. In werkelijkheid is de rapportage slechts het sluitstuk van een veel breder proces. CSRD draait om het ontwikkelen en vastleggen van een robuust duurzaamheidsbeleid, het integreren van duurzaamheid in de dagelijkse operaties en het actief sturen op impactvolle KPI’s.

De grootste uitdaging – en tegelijkertijd de grootste kans – ligt dus niet in de rapportage, maar in de manier waarop duurzaamheid structureel wordt verankerd binnen de organisatie. Dit raakt direct de kern van de bedrijfsvoering: van asset management en new business tot risicobeheer en strategische besluitvorming.

"Start zo snel mogelijk en onderschat de benodigde inspanningen niet." Door nu al proactief te handelen, kan de organisatie niet alleen tijdig voldoen aan de CSRD-eisen, maar ook waardevolle inzichten genereren die bijdragen aan een toekomstbestendige, strategische groei.

Inmiddels lijkt de aangekondigde verlichting van de CSRD-eisen ervoor te zorgen dat onze opdrachtgever niet langer CSRD-plichtig zal zijn. Vooralsnog kiest de opdrachtgever ervoor om de implementatie verder door te zetten omdat deze bijdraagt aan de ambitie om een meer data driven en sustainable organisatie te worden. Daarnaast is een groot aantal ketenpartners nu reeds CSRD-plichtig en zal naar verwachting in toenemende mate informatie bij onze opdrachtgever opvragen. CSRD-readiness is dus niet alleen belangrijk wegens wettelijke verplichting, maar biedt ook inzichtelijkheid, toekomstbestendigheid en een verbetering in strategische sturing.  



 
 
 

Yorumlar


Yorumlara kapatıldı.
bottom of page